Przygotowanie:
Słonym, wysokokalorycznym przekąskom mówimy zdecydowane nie! Sylwestrowa kuchnia może być zarówno sycąca, jak i zdrowa oraz pełna witamin. Przepis na sałatkę jest szybki w wykonaniu, a do tego niebanalny – z pewnością pozytywnie zaskoczysz sylwestrowych gości.
Przepis na 3 porcje, jedna porcja to ok. 380 kcal
Składniki:
- 100 g kaszy kuskus
- 120 g sera feta 12% tłuszczu
- 200 g awokado
- 200 g ogórka świeżego
- 160 g świeżych fig (ok. 3 sztuki)
- 10 g oleju rzepakowego uniwersalnego
- 5 g miodu pszczelego (1 łyżeczka)
- sok z połowy cytryny
- świeża bazylia
- zioła prowansalskie
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na 4 minuty. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy razem z obranym i pokrojonym w półplasterki awokado. Figi delikatnie myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartki. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do kaszy oraz warzyw. Sałatkę przyprawiamy ziołami prowansalskimi, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli. Całość posypujemy pokruszoną fetą, a na wierzchu układamy pokrojone figi. Sałatkę skrapiamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny i miodem.
Przepis pochodzi z czasopisma „Samo zdrowie” marzec/2009