Przygotowanie:
Będąc na diecie odchudzającej czy chcąc zdrowo się odżywiać nie musimy rezygnować z jedzenia makaronów.
Makaronowe danie trzeba również dobrze skomponować – nie powinna to być “fura” makaronu ze śladową ilością warzyw, lecz odwrotnie. Jeśli uważasz że nie poczujesz wtedy smaku makaronu zjedz go z sosem, a warzywa ułóż na talerzu obok niego.
Nie bez znaczenia jest też rodzaj makaronu, który wybierzesz – ze względu na zawartość błonnika i składników odżywczych najzdrowszy będzie makaron razowy – ma on jednak dość specyficzny smak. Dobrym rozwiązaniem jest też makaron pełnoziarnisty lub makaron z pszenicy durum. Pamiętaj oczywiście by makaron gotować al dente (czyli na pół miękko). Przyrządzony w ten sposób będzie miał niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu poziom cukru po jego spożyciu będzie wolniej się podnosił.
Jeśli zamawiasz makaron w restauracji unikaj śmietanowych sosów (robione są przeważnie na bardzo tłustek śmietanie kremówce). Kobietom polecam poprosić o połowę porcji makaronu ale całą porcję dodatków (zwłaszcza warzyw).
Zapraszam na bardzo szybki i bardzo smaczny obiad, dla wielbicieli makaronów. Smacznego!
Przepis na 1 porcje, 525kcal
- Spaghetti z marchwią, cukinią i bazyliowym pesto
- 70 g Makaron spaghetti z pszenicy durum
- 150 g Cukinia
- 100 g Marchew
- 20 g Ser, Parmezan
- 10 g Oliwa z oliwek (2 łyżeczki)
- 10 g Słonecznik, nasiona
- Spora garść świeżej bazylii, ząbek czosnku
Makaron ugotować al dente. Marchew obrać i pokroić w talarki, cukinię przekroić na pół i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać marchew, podlać łyżką wody i dusić 5minut mieszając od czasu do czasu, dodać cukinię i dusić jeszcze ok. 10 minut.
Bazylię zmiksować blenderem na jednolitą masę ze słonecznikiem, łyżeczką oliwy, połową parmezanu i ząbkiem czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać odrobinę wody. Makaron przełożyć do rondla z warzywami, wymieszać z pesto, na talerzu posypać resztą startego parmezanu.