Przygotowanie:
Sezon na bób to dobry motyw do wprowadzenia większej ilości warzyw strączkowych na nasze stoły. W upalny dzień bób jako dobre źródło białka to świetna alternatywa dla mięsa. Polecamy!
Przepis na 1 porcję, 530kcal:
- 70 g Makaron pełnoziarnisty
- 200 g Bób
- 100 g Pieczarki
- 30 g Szynka szwarcwaldzka
- 50 g Mleko zagęszczone light
- Łyżeczka Oliwa z oliwek
- Koperek
Bób opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Bób można podawać w łupinach lub obrany wedle upodobań (osobom ze skłonnościami do wzdęć radzimy go obrać). Makaron ugotować al dente. Od szynki odkroić tłuste części i wyrzucić, resztę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilę. Na patelnię dodać bób, makaron, mleko i koperek, całość doprawić solą i pieprzem i wymieszać.