Przygotowanie:
Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 520kcal
- 300 g Sola świeża
- 200 g Jogurt naturalny
- 100 g Ryż basmati z dzikim (lub brązowy)
- 20 g Oliwa z oliwek (2 łyżki)
- 100 g Papryka żółta
- 100 g Papryka czerwona
- 200 g Groszek cukrowy (świeży lub mrożony)
- 50 g Cebula
- Szafran, papryczka chili, kolendra (lub natka pietruszki)
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Rybę oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w pergamin i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. Paprykę pokroić w paseczki, a chili drobno posiekać. Na połowie rozgrzanej oliwy najpierw podsmażyć chili, potem dodać paprykę z groszkiem, przyprawić solą, pieprzem i smażyć około 5 minut. Na reszcie oliwy zeszklić cebulkę, dodać pół łyżeczki szafranu oraz jogurt i zmiksować blenderem. Upieczoną rybę polać sosem, podać z ryżem wymieszanym z posiekaną kolendrą i warzywami obok.