Sola w sosie szafranowym z kolendrowym ryżem i warzywami stir-fry

Sola w sosie szafranowym

Przygotowanie:

Przepis na 2 porcje, 1 porcja: 520kcal

  • 300 g Sola świeża
  • 200 g Jogurt naturalny
  • 100 g Ryż basmati z dzikim (lub brązowy)
  • 20 g Oliwa z oliwek (2 łyżki)
  • 100 g Papryka żółta
  • 100 g Papryka czerwona
  • 200 g Groszek cukrowy (świeży lub mrożony)
  • 50 g Cebula
  • Szafran, papryczka chili, kolendra (lub natka pietruszki)

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Rybę oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w pergamin i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. Paprykę pokroić w paseczki, a chili drobno posiekać. Na połowie rozgrzanej oliwy najpierw podsmażyć chili, potem dodać paprykę z groszkiem, przyprawić solą, pieprzem i smażyć około 5 minut. Na reszcie oliwy zeszklić cebulkę, dodać pół łyżeczki szafranu oraz jogurt i zmiksować blenderem. Upieczoną rybę polać sosem, podać z ryżem wymieszanym z posiekaną kolendrą i warzywami obok.