Przygotowanie:
Idzie wiosna, słońce już coraz częściej zagląda nam przez okna, co nastraja do takich lekkich, kolorowych deserów!
Przepis na jedną porcję: 170kcal, Białko 6g, Tłuszcz 0,5 g, Węglowodany 36g
- 1/2 dojrzałego mango
- Sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
- 1/2 małej pomarańczy
- 1/2 obranej brzoskwini (można użyć owoców z puszki)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 60 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
Wszystkie owoce poza połową pomarańczy blenderujemy z sokiem z wyciśniętym sokiem na jednolity mus.
Serkiem homogenizowanym dekorujemy ścianki kieliszka lub innego przezroczystego naczynia, zostawiając część do położenia na wierzch.
(łatwo tego dokonać przy użyciu “strzykawki” lub rękawa do dekorowania tortów masą).
Następnie wlewamy delikatnie mus do naczynia i dodajemy połowę pokrojonej na drobne kawałeczki pomarańczy.
Na mus nakładamy pozostały serek homogenizowany i dekorujemy resztą pomarańczy.
Podawać schłodzony
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com