Przygotowanie:
Ten prosty sernik na zimno uatrakcyjnia wiśniowy sos z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Podany na świąteczny podwieczorek na pewno oczaruje gości, nikt nie zorientuje się, że jest bardzo dietetyczny 🙂
Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 205kcal
- 400 g Serek twarogowy chudy mielony, np. Twaróg aksamitny DrOetkera (4%tł)
- 150 g Mleko zagęszczone light, niesłodzone
- 150 g Mleko spożywcze 2% tłuszczu
- 60 g Fruktoza
- 25 g Żelatyna (5 łyżeczek)
- 16 g Cukier waniliowy (opakowanie)
- 300 g Wiśnie bez pestek mrożone
- 30 g Fruktoza
- 5 g Masło (łyżeczka)
- 5 g Mąka ziemniaczana (łyżeczka)
- Imbir świeży – centymetrowy kawałek, cynamon
Serek mieszamy z mlekiem zagęszczonym i zwykłym oraz fruktozą. Dodajemy rozpuszczoną w ¼ szklanki gorącej wody żelatynę. Żelatynę wlewami do serka i miksujemy mikserem ok. 5 minut. Masę wylewamy do małej okrągłej formy i odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki.
Przygotować sos: na maśle lekko podsmażyć obrane kawałki imbiru, dodać rozmrożone wiśnie i fruktozę, gotować około 10 minut. Wyjąć kawałki imbiru, dodać szczyptę cynamonu. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Zimny sernik podawać z gorącym sosem.
Uwaga! Lepiej na talerzyk wyłożyć sos i na nim ułożyć sernik niż odwrotnie, żeby kawałek sernika się nie rozpłynął tak jak u mnie :).