Przygotowanie:
Owoc granatu uważany był w starożytności za symbol życia, obfitości i płodności. Dzisiaj wiemy, że rzeczywiście owoc ten dzięki zawartości m.in. polifenoli działa antyoksydacyjnie, chroni przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, łagodzi przewlekłe stany zapalne oraz przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Warto więc, szczególnie w okresie zimowym, sięgnąć po ten zdrowy owoc. Polecamy poniższy przepis na szybką i aromatyczną sałatkę z granatem!
Przepis na 1 porcję, zawierającą ok. 230 kcal
Składniki:
- 40 g sera camembert (light)
- 30 g pestek granatu
- 100 g pomidorków koktajlowych
- rukola
sos:
- miód pół łyżeczki
- musztarda 1 łyżeczka (5 g)
- olej rzepakowy 1 łyżeczka (5 g)
- sok z cytryny 1 łyżka
- zioła prowansalskie
- świeżo mielony pieprz
Na rukoli układamy przekrojone na pół pomidorki, ser pokrojony w kostkę i wydrążone pestki granatu. Przygotowujemy sos: do soku z cytryny dodajemy olej, miód i musztardę, mieszamy. Sałatkę posypujemy ziołami, świeżo mielonym pieprzem i dodajemy sos. Smacznego!