Przygotowanie:
Jeżeli ktoś nie przepada za sałatą samą w sobie, to zdecydowanie nie powód, żeby rezygnować z jedzenia sałatek!
Składników mamy tak dużo, że bez problemy możemy skomponować coś pysznego bez tego popularnego, zielonego warzywa.
Pieczona papryka i cebula idealnie komponują się z kurczakiem i sosem czosnkowym dając razem całkiem sycące danie.
Przepis na jedną porcje dostarczającą około 220 kalorii w tym 30 g białka, 18 g węglowodanów i 2,5 g tłuszczu.
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki soli
- chili
- oregano
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 2 małe pieczarki
- 1/2 małej cebuli
- 80 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Kilka godzin przed przygotowaniem przepisu przygotowujemy mięso, pierś z kurczaka kroimy w sporą kostkę i doprawiamy odrobiną soli, chili i dużą ilością oregano, przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy i kroimy w 1,5 centymetrowe paski.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, tak samo cebulę.
Tak przygotowane składniki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika na 20 minut.
W między czasie na patelni podsmażamy (bez tłuszczu) kawałki kurczaka i przygotowujemy sos czosnkowy na bazie jogurtu, który lekko doprawiamy pieprzem i szczyptą soli.
Upieczone warzywa wyciągamy, łączymy z mięsem i polewamy sosem czosnkowym.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com