
Przygotowanie:
Pyszne roladki z szynki, nie tylko na Wielkanoc, ale również na śniadaniową przekąskę każdego dnia!
Wartość kaloryczna 1 roladki to około 64 kcal.
Składniki (na 10 sztuk muffinek):
Sposób przygotowania:
Pieczarki ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Ugotowane jajka, ogórki, jabłko i pieczarki pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać posiekany koper i wymieszać z serkiem, chrzanem i musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Żelatynę zalać ok 100 ml zimnej wody i rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Po rozpuszczeniu dokładnie połączyć z farszem. Plastry szynki ułożyć na rozwiniętej folii aluminiowej, tak aby brzegi nachodziły na siebie, a całość utworzyła prostokąt. Przygotowaną masę wyłożyć równomiernie na całą długość szynki i używając folii zwinąć w ciasny rulon (uważać, aby folia nie dostała się do wnętrza roladki). Tak powstałą roladę zawinąć w folię zakręcając końce folii na kształt cukierka, odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie odwinąć roladę z folii i pokroić na 1,5 cm kawałki.
Ewa Marchlewska
dietetyk