
Przygotowanie:
Niech naszych świątecznych stołów nie zdominuje karp, który nie jest najzdrowszą rybą…
Niech naszych świątecznych stołów nie zdominuje karp, który nie jest najzdrowszą rybą. Zdecydowanie bardziej dietetyczny będzie dorsz, który jest chudy, niskokaloryczny i bogaty w jod. Zachęcamy do świątecznych dietetycznych eksperymentów!
Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 186kcal
- 400 g Dorsz świeży
- 500 g Por
- 150 g Serek Turek Figura (lub inny chudy kremowy twarożek)
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Koperek
- Gałka muszkatołowa
- Wykałaczki
Filety z dorsza przekroić na pół tak by powstały długie paski. Oprószyć rybę solą i pieprzem, zawinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
Od pora odkroić zielone liście. Resztę opłukać i pokroić na dość cienkie talarki. Pory dusić na oliwie około 7 minut, posolić. Na patelnię dodać roladki rybne i dusić około 10 minut, w międzyczasie odwrócić rybkę. Po tym czasie dodać serek, koperek i szczyptę tartej gałki. Całość delikatnie wymieszać, jeśli sos będzie za gęsty dodać odrobinę wody. Rybkę podać na porach ozdobioną koperkiem. Danie świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.
Przepis zainspirowany przez: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/roladki_z_dorsza/przepis.html