Roladki z dorsza z porami w kremowym sosie

Roladki z dorsza

Przygotowanie:

Niech naszych świątecznych stołów nie zdominuje karp, który nie jest najzdrowszą rybą. Zdecydowanie bardziej dietetyczny będzie dorsz, który jest chudy, niskokaloryczny i bogaty w jod. Zachęcamy do świątecznych dietetycznych eksperymentów!

Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 186kcal

  • 400 g Dorsz świeży
  • 500 g Por
  • 150 g Serek Turek Figura (lub inny chudy kremowy twarożek)
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Koperek
  • Gałka muszkatołowa
  • Wykałaczki

Filety z dorsza przekroić na pół tak by powstały długie paski. Oprószyć rybę solą i pieprzem, zawinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
Od pora odkroić zielone liście. Resztę opłukać i pokroić na dość cienkie talarki. Pory dusić na oliwie około 7 minut, posolić. Na patelnię dodać roladki rybne i dusić około 10 minut, w międzyczasie odwrócić rybkę. Po tym czasie dodać serek, koperek i szczyptę tartej gałki. Całość delikatnie wymieszać, jeśli sos będzie za gęsty dodać odrobinę wody. Rybkę podać na porach ozdobioną koperkiem. Danie świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.

Przepis zainspirowany przez: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/roladki_z_dorsza/przepis.html