Przygotowanie:
Niech naszych świątecznych stołów nie zdominuje karp, który nie jest najzdrowszą rybą. Zdecydowanie bardziej dietetyczny będzie dorsz, który jest chudy, niskokaloryczny i bogaty w jod. Zachęcamy do świątecznych dietetycznych eksperymentów!
Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 186kcal
- 400 g Dorsz świeży
- 500 g Por
- 150 g Serek Turek Figura (lub inny chudy kremowy twarożek)
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Koperek
- Gałka muszkatołowa
- Wykałaczki
Filety z dorsza przekroić na pół tak by powstały długie paski. Oprószyć rybę solą i pieprzem, zawinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
Od pora odkroić zielone liście. Resztę opłukać i pokroić na dość cienkie talarki. Pory dusić na oliwie około 7 minut, posolić. Na patelnię dodać roladki rybne i dusić około 10 minut, w międzyczasie odwrócić rybkę. Po tym czasie dodać serek, koperek i szczyptę tartej gałki. Całość delikatnie wymieszać, jeśli sos będzie za gęsty dodać odrobinę wody. Rybkę podać na porach ozdobioną koperkiem. Danie świetnie smakuje z gotowanymi ziemniakami.
Przepis zainspirowany przez: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorsz/roladki_z_dorsza/przepis.html