Przygotowanie:
Składniki:
200 g Dorsz wędzony
100 g Serek Turek Figura
240 g Jaja kurze całe (4 szt.)
Szczypiorek, sok z połowy cytryny, curry
Rybę rozdrobić, wybrać ości. Dodać serek, posiekany szczypiorek, sól, pieprz i sok z połowy cytryny, dokładnie wymieszać lub zmiksować blenderem.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i curry (dla koloru i smaku) . Jajeczną pianę wylać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez ok. 10 minut, aż jajka się zetną i lekko zaczną odchodzić bokami od papieru. Nie można za długo piec, bo wtedy rolada ciężko odchodzi od papieru i pęka. Wyciągamy placek jajeczny z piekarnika, nakładamy cienko pastę z dorsza i zawijamy całość w ciepłą jeszcze roladę. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Całość podzielić na 20 plasterków, wówczas:
1 porcja= 30 kcal