Razowy makaron z duszoną wątróbką

Razowy makaron z duszoną wątróbką

Przygotowanie:

Wątróbka jest kopalnią witamin.

Nawet małą porcja pokrywa (kilkukrotnie!) dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, kilka witamin z grupy B a także dostarcza dużej dawki żelaza.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że jest też bogatym źródłem cholesterolu, więc musimy spożywać ją z umiarem.

Przepis na jedną porcją dostarczającą około 348 kalorii – 29 g białka, 46 g węglowodanów i 4,5 g tłuszczu

  • 55 g makaronu razowego
  • 100 g wątróbki cielęcej
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pieczarki
  • 1/2 białej papryki
  • 2-3 posiekane marynowane pieczarki (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Wątróbkę płuczemy, kroimy na małe kawałeczki i usuwamy jej zbędne fragmenty.

Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki, oczyszczone pieczarki w plastry, a paprykę w kostkę.

Warzywa wraz z mięsem dusimy pod przykryciem z dodatkiem małej ilości wody przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec na patelnię dodajemy przyprawy oraz drobno posiekaną świeżą bazylię.

W między czasie w osolonej wodzie gotujemy pełnoziarnisty makaron, który następnie odcedzamy i dodajemy na patelnię. Do składników dorzucamy również pokrojone marynowane pieczarki i wszystko razem podgrzewamy jeszcze chwilę, a następnie przekładamy do naczynia.

Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com