Przygotowanie:
Wątróbka jest kopalnią witamin.
Nawet małą porcja pokrywa (kilkukrotnie!) dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, kilka witamin z grupy B a także dostarcza dużej dawki żelaza.
Trzeba jednak pamiętać o tym, że jest też bogatym źródłem cholesterolu, więc musimy spożywać ją z umiarem.
Przepis na jedną porcją dostarczającą około 348 kalorii – 29 g białka, 46 g węglowodanów i 4,5 g tłuszczu
- 55 g makaronu razowego
- 100 g wątróbki cielęcej
- 1 duża cebula
- 2 duże pieczarki
- 1/2 białej papryki
- 2-3 posiekane marynowane pieczarki (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Wątróbkę płuczemy, kroimy na małe kawałeczki i usuwamy jej zbędne fragmenty.
Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki, oczyszczone pieczarki w plastry, a paprykę w kostkę.
Warzywa wraz z mięsem dusimy pod przykryciem z dodatkiem małej ilości wody przez około 20 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec na patelnię dodajemy przyprawy oraz drobno posiekaną świeżą bazylię.
W między czasie w osolonej wodzie gotujemy pełnoziarnisty makaron, który następnie odcedzamy i dodajemy na patelnię. Do składników dorzucamy również pokrojone marynowane pieczarki i wszystko razem podgrzewamy jeszcze chwilę, a następnie przekładamy do naczynia.
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com