Racuchy jabłkowe w wersji fit

Dla większości z Nas racuchy jabłkowe od babci to niezapomniany smak dzieciństwa. Dziś możecie go odtworzyć w wersji dietetycznej, a smakiem nie odbiegają od oryginału! Są idealne do spakowania w pudełko i zabranie na lunch do pracy lub szkoły.

Wartość odżywcza dla 1 porcji:

  • Energia: 390 kcal
  • Białko: 10 g
  • Tłuszcze: 6 g
  • Węglowodany: 75 g

Składniki na 1 porcję:

  • 1 jajko
  • Mąka ziemniaczana – 15g (1 łyżka)
  • Mąka ryżowa/gryczana – 45g (3 łyżki)
  • 1 Jabłko
  • Cynamon

Przygotowanie:

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Zmiksować z pozostałymi składnikami i szczyptą cynamonu. Smażyć na beztłuszczowej patelni z każdej strony na złoty kolor.