
Przygotowanie:
Śniadanie na ciepło, a może kolacja w wersji na słodko? Proponujemy placuszki żytnie z pysznym sosem gruszkowym. Dostarczą dużo energii dla każdego malucha, a ich apetyczny wygląd sprawi, że będą znikały z talerza w oczach!
Wartość kaloryczna 2 porcji:
Przepis zrobiony jest na 4 porcje (wielkość porcji- dziecięca)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Przed przystąpieniem do wykonywania przepisu zalewamy daktyle wodą, tak aby były w całości zamoczone. Można zrobić to przed pójściem spać i zostawić daktyle w wodzie na noc (ewentualnie moczyć minimum ½ godziny).
Do wykonania przepisu potrzebujemy 3 miseczek. W pierwszej mieszamy maślankę, jaja i olej, w drugiej proszek do pieczenia z mąką. Do miseczki z suchymi składnikami przelewamy płynną zawartość pierwszej miski i mieszamy.
Patelnie teflonową mocno rozgrzać i kłaść na nią po ok. 2 łyżki ciasta. Smażyć z obu stron do uzyskania rumianego koloru.
Trzecia miska posłuży nam do przygotowania sosu: daktyle, jogurt oraz jedną gruszkę miksujemy blenderem.
Na talerzu ułożyć placek, posmarować go sosem, następnie przykryć 2 warstwą placka. Na wierch również polać sosem, obsypać żurawiną i płatkami migdałów. Całość podawać w towarzystwie obranej gruszki posypanej szczyptą cynamonu.
Karolina Kiedrowska
dietetyk dziecięcy