Przygotowanie:
Przepis jest idealnym bezglutenowym i wegetariańskim rozwiązaniem na lunch lub lekką kolację. Propozycja dla żyjących wiecznie w biegu, którzy nie mają czasu na eksperymenty w kuchni. Owoc mango pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, a migdały są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i błonnika.
Wartość odżywcza sałatki:
- Energia 296 kcal
- Białko 5,1 g
- Tłuszcze 16,1 g
- Węglowodany 38,3 g
Składniki:
- 200 g mango
- 150 g pomidor
- 10 g migdały
- 10 g oliwa z oliwek
- rukola
- sok z cytryny – 1 łyżeczka
- musztarda – 1 łyżeczka
- chili
- pieprz czarny mielony
Przygotowanie: Mango obrać i pokroić w plastry. Pomidora pokroić w półkola. Musztardę, oliwę i sok z cytryny wymieszać. Na talerzu układać warstwami rukolę, pomidora i mango. Posypać posiekanymi migdałami. Całość polać przygotowanym sosem. Smacznego!
Anna Hajost
dietetyk
Zuzanna Wieła
dietetyk
Agnieszka Pompecka
dietetyk