Przygotowanie:
Przepis na dwie porcje.
Składniki:
- 2 filety z kaczki;
- 120 g makaronu ryżowego (wstążki);
- oliwa z oliwek (łyżka);
- suszony tymianek;
- sól, świeżo mielony czarny pieprz.
- rozmaryn, sok z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz.
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kaczki ogrzewamy do temperatury pokojowej, nacinamy na krzyż, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i kładziemy skórą do dołu na suchej patelni. Wytapiamy tłuszcz ok. 20 minut. Gdy tłuszcz się wytopi odwracamy filety na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 5 minut.
Przekładamy filety do żaroodpornego naczynia, skórą do góry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy 15 minut.
Po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 5 minut aby odpoczęły.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, wykładamy do garnka, polewamy łyżką oliwy i mieszamy.
Ostudzoną kaczkę kroimy na plastry, układamy na talerzu i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Obok układamy makaron i podajemy z ulubioną sałatką.
Źródło: Przepis i wykonanie nadesłane przez czytelniczkę Kingę Jaroszyńską.
Robert Lipert
dietetyk