Pierniczki (z mąki razowej, z lukrem z fruktozy)

Pierniczki

Przygotowanie:

Pierniczki to tradycja bez której nie mogłabym obyć się w okresie świątecznym. Ich zapach i smak zawsze wprawiają mnie w świąteczną atmosferę. Co roku zasiadam z rodziną do ich wspólnego wykrawania i dekorowania, robimy ich hurtowe ilości, spędzamy cały dzień w kuchni, a potem obdarowujemy nimi bliskie nam osoby. Nasze pierniczki muszą być więc wypracowane do perfekcji i pięknie ozdobione. Moja babcia swój piernikowy przepis dopracowywała latami, a ja w tym roku ośmieliłam się go zmodyfikować. Babcia zaakceptowała moją dietetyczną wersję pierniczków ze smakiem co dla mnie jest najlepszym dowodem na to że się udały 🙂

Z porcji otrzymamy ok. 100pierniczków, 1pierniczek ma ok. 50kcal.

Ciasto

  • 500 g Mąka pszenna pełnoziarnista
  • 100 g Masło
  • 75 g Olej rzepakowy uniwersalny
  • 100 g Fruktoza
  • 150 g Miód pszczeli
  • 1 szt Jaja kurze całe
  • 2 szt Żółtko jaja kurzego
  • 5 g Kakao naturalne (czubata łyżeczka)
  • 5 g Proszek do pieczenia (łyżeczka)
  • 50 g Mleko 2%
  • Przyprawa do piernika (polecam przyprawę Kamisa – bez dodatku mąki i cukru)

Lukier

  • 100 g Fruktoza
  • 50 g Cukier puder
  • 20 g Serek Turek Figura
  • 5 g Kakao naturalne (czubata łyżeczka)
  • Sok i skórka z cytryny

Bakalie

  • 50 g Żurawina suszona
  • 30 g Płatki migdałowe
  • 20 g Groszki z czekolady deserowej
  • Potrzebne: wałek, papier do pieczenia, foremki do wycinania pierniczków, pędzelek

Masło, olej, fruktozę i miód podgrzać w garnku, by miód się rozpuścił. Dodać przyprawy, masę ostudzić. Do masy wlać proszek rozpuszczony w ¼ szklanki mleka. Wbić jaja, dodać mąkę, wszystko dobrze wymieszać. Masę dobrze jest odstawić na kilka dni w chłodne miejsce – nie jest to jednak konieczne. Przed pieczeniem wyrobić ciasto jeszcze raz, rozwałkować i wycinać pierniczki. Piec w temp. 160st. około 7-8 minut.

Ostudzone pierniczki można polukrować.
Lukier czekoladowy: połowę fruktozy mieszamy z połową cukru pudru, serka i łyżeczką kakao do uzyskania gęstej, lecz łatwej do rozsmarowania pędzelkiem masy.
Lukier cytrynowy: cytrynę wyparzamy, z ¼ ścieramy skórkę i razem z kilkoma kroplami soku dodajemy do reszty fruktozy, cukru i serka, mieszamy.

Pierniczki dekorujemy ulubionymi bakaliami np. Rodzynkami, żurawiną, migdałami, orzechami. Zostawiamy na noc do wyschnięcia. Pierniczki przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Pierniki