Wartość odżywcza 1 piernika:
- Energia: 35 kcal
- Białko: 0,78 g
- Tłuszcze: 0,95 g
- Węglowodany: 6,35 g
Składniki na ok 50 sztuk:
- 40 g masła
- 30 g cukru brązowego
- 100 g miodu płynnego
- 280 g mąki orkiszowej
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika własnej roboty ;) (można dać więcej, trzeba jednak uważać bo jest dość intensywna))
Przygotowanie:
Masło i miód delikatnie podgrzać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C. Rozwałkować ciasto, wykrawać kształty pierniczków, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 stopni C ok 12 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy krócej). Ja zazwyczaj robię tą porcję razy 3.
Można je zrobić 2 tygodnie wcześniej(jeżeli jest szansa, że wytrzymają do świąt ;))
Dobrze jest zamknąć pierniczki w szczelnym pudełku wraz z suszoną pomarańczą, goździkami i cynamonem. Po otwarciu będzie pięknie pachniało świętami.