Pierniczki korzenne pachnące świętami

Autor: Elżbieta Bujak

Poznaj przepis na domowe pierniczki korzenne – skorzystaj z mojej receptury i zrób je dwa tygodnie przed Świętami.

 

Wartość odżywcza 1 piernika:

  • Energia:

    35 kcal

  • Białko:

    0,78 g

  • Tłuszcze:

    0,95 g

  • Węglowodany:

    6,35 g

 

Składniki na ok 50 sztuk:

  • 40 g masła
  • 30 g cukru brązowego
  • 100 g miodu płynnego
  • 280 g mąki orkiszowej
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika własnej roboty ;) (można dać więcej, trzeba jednak uważać bo jest dość intensywna))

 

Przygotowanie:

Masło i miód delikatnie podgrzać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni C.  Rozwałkować ciasto, wykrawać kształty pierniczków, a następnie ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w temp. 180 stopni C ok 12 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy krócej). Ja zazwyczaj robię tą porcję razy 3.

Można je zrobić 2 tygodnie wcześniej(jeżeli jest szansa, że wytrzymają do świąt ;))

Dobrze jest zamknąć pierniczki w szczelnym pudełku wraz z suszoną pomarańczą, goździkami i cynamonem. Po otwarciu będzie pięknie pachniało świętami.

 

Powrót Powrót