Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 635 kcal
- Białko: 62 g
- Tłuszcze: 36 g
- Węglowodany: 17 g
Składniki na 3 porcje:
- 3 piersi z kurczaka
- 300 g mrożonego szpinaku
- 75 g świeżego szpinaku
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 kulek mozzarelli mini
- 2 łyżki śmietanki 12%
- 25 g sera feta
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- cebula
- dwa ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Mięso: do garnka wlać łyżkę wody, dodać do niej mrożony szpinak, dusić pod przykryciem do momentu rozmrożenia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietankę i przyprawy. Gotować odparowując nadmiar wody, bądź wybrać go delikatnie łyżką. Piersi dokładnie umyć, naciąć nożem robiąc kieszonkę wzdłuż, aby była jak największa w środku i miała najwięcej nadzienia oraz żeby nie przeszłą na wylot można rozszerzyć ją od środka ją palcami. Przestygniętym farszem nadziewać piersi. Jeśli kurczak będzie się rozwalać można go spiąć wykałaczkami. Polać oliwą, posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę 230° na 10 minut; później zmniejszyć 200° na 20 minut i znów pomniejszyć do 180° na 20 minut. Dzięki temu nie będzie zbyt suchy. Można go również polać oliwą w trakcie, aby temu zapobiec.
Sałatka: słonecznik podprażyć na suchej patelni z odrobiną soli. Pomidorki i kulki mozzarelli pokroić na pół, wsypać miski razem ze szpinakiem i słonecznikiem. Dodać łyżkę oliwy oraz ulubione przyprawy.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej z Poradni Mój Dietetyk w Poznaniu.