Pieczona gruszka z domowym musli i czekoladą

Zdrowy deser na ciepło dla małych i dużych łasuchów. Gruszka w połączeniu z bakaliami i dobrej jakości czekoladą to nie tylko doskonały smak, ale także solidna porcja składników odżywczych.

gruszka

Wartość odżywcza jednej porcji

  • Energia 286,3 kcal
  • Białko 5,5 g
  • Tłuszcze 12,7 g
  • Węglowodany 42,5 g

Składniki na 2 porcje

  • 150 g Gruszka
  • 15 g Płatki owsiane górskie
  • 15 g Płatki żytnie
  • 10 g Orzechy laskowe
  • 10 g Orzechy włoskie
  • 15 g Rodzynki
  • 20 g Czekolada gorzka min. 85% kakao
  • 10 g Płatki migdałowe
  • 20 g Syrop klonowy (lub miód pszczeli)
  • Cynamon

Przygotowanie:

Gruszkę przekroić na pół, za pomocą łyżki wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu pozostawiając ok. 0,5 cm od skórki. Tak przygotowaną gruszkę umieścić na blaszce z papierem do pieczenia, oprószyć cynamonem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut. W tym czasie wymieszać płatki owsiane i żytnie, posiekane orzechy, rodzynki i syrop klonowy. Tak przygotowane nadzienie umieścić w podpieczonych gruszkach i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 5 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią gotowe gruszki, całość posypać płatkami migdałowymi (zamiast rozpuszczać czekoladę można ją zetrzeć i posypać gruszki zaraz po wyjęciu z piekarnika). Miąższ wydrążony z gruszki można wykorzystać, np do owsianki.