
Zdrowy deser na ciepło dla małych i dużych łasuchów. Gruszka w połączeniu z bakaliami i dobrej jakości czekoladą to nie tylko doskonały smak, ale także solidna porcja składników odżywczych.
Wartość odżywcza jednej porcji
- Energia
286,3 kcal
- Białko
5,5 g
- Tłuszcze
12,7 g
- Węglowodany
42,5 g
Składniki na 2 porcje
- 150 g Gruszka
- 15 g Płatki owsiane górskie
- 15 g Płatki żytnie
- 10 g Orzechy laskowe
- 10 g Orzechy włoskie
- 15 g Rodzynki
- 20 g Czekolada gorzka min. 85% kakao
- 10 g Płatki migdałowe
- 20 g Syrop klonowy (lub miód pszczeli)
- Cynamon
Przygotowanie:
Gruszkę przekroić na pół, za pomocą łyżki wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu pozostawiając ok. 0,5 cm od skórki. Tak przygotowaną gruszkę umieścić na blaszce z papierem do pieczenia, oprószyć cynamonem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 20 minut. W tym czasie wymieszać płatki owsiane i żytnie, posiekane orzechy, rodzynki i syrop klonowy. Tak przygotowane nadzienie umieścić w podpieczonych gruszkach i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 5 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią gotowe gruszki, całość posypać płatkami migdałowymi (zamiast rozpuszczać czekoladę można ją zetrzeć i posypać gruszki zaraz po wyjęciu z piekarnika). Miąższ wydrążony z gruszki można wykorzystać, np do owsianki.