Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i warzywami – obiad/kolacja

Autor: Marianna Tomasik

Szukasz pomysłu na zdrowy i lekki obiad? Pełnoziarnisty makaron z cukinią i fasolką to idealne połączenie, które zaspokoi Twój głód oraz dostarczy cennych składników odżywczych. Pełnoziarnisty makaron to źródło błonnika, który wspomaga trawienie i dba o zdrowie jelit. Cukinia jest niskokaloryczna i bogata w witaminy, takie jak witamina C, A, K czy witaminy z grupy B. Fasolka szparagowa dostarcza białka roślinnego oraz żelaza, które wspomagają pracę mięśni i układu krwionośnego. Taki obiad to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także wsparcie dla Twojego zdrowia. Spróbuj koniecznie!

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kcal:

    572

  • B:

    39 g

  • T:

    16 g

  • W:

    71 g

 

Składniki:

  • 1/3 makaronu pełnoziarnistego spaghetti (70g)
  • garść fasolki szparagowej (80g)
  • 1/4 cukinii (140g)
  • 1 łyżka sosu pomidorowego (10 g)
  • 1/2 sztuki piersi z kurczaka (100 g)
  • 1 łyżeczka przyprawy papryki (5 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 g)

 

Przygotowanie:

Makaron oraz fasolkę ugotować. Cukinię pokroić w plastry, a pierś z kurczaka w kostkę. Pokrojonego kurczaka obtoczyć w papryce. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć kurczaka wraz z cukinią. Dodać na patelnię makaron, sos oraz fasolkę. Całość wymieszać.

 

Powrót Powrót