Pasztet z soczewicy z pestkami dyni

Autor: Agnieszka Pompecka

Wypróbuj nasz pasztet – idealnie sprawdzi się na kanapki!

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    495 kcal

  • Białko:

    24 g

  • Tłuszcze:

    21 g

  • Węglowodany:

    55 g

 

Składniki na 4 porcje:

  • 250g czerwonej suchej soczewicy
  • 4 marchewki (320g)
  • 3 jajka
  • Cebula (105g)
  • 5 łyżek oleju lub oliwy (50ml)
  • 2 łyżki pestek dyni (20g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżka suszonych pomidorów (przyprawa)
  • pól łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

Na szklankę soczewicy wypada półtorej szklanki wody. Soczewicę przepłukać na sicie, wodę zagotować, wsypać, ugotować pod przykryciem aż do rozpadnięcia się na papkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki. Na patelnie wlać 4 łyżki oleju lub oliwy, rozgrzać i podsmażyć warzywa, dodać sól i pieprz. Połączyć w misce soczewicę, warzywa, przyprawy i jajka. Keksówkę wysmarować olejem ułożyć na niej masę i posypać pestkami dyni. Piec około 45 minut w temperaturze 190°.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka

 

Powrót Powrót