Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 495 kcal
- Białko: 24 g
- Tłuszcze: 21 g
- Węglowodany: 55 g
Składniki na 4 porcje:
- 250g czerwonej suchej soczewicy
- 4 marchewki (320g)
- 3 jajka
- Cebula (105g)
- 5 łyżek oleju lub oliwy (50ml)
- 2 łyżki pestek dyni (20g)
- 3 ząbki czosnku (15g)
- łyżka czerwonej słodkiej papryki
- łyżka suszonego majeranku
- łyżka suszonych pomidorów (przyprawa)
- pól łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na szklankę soczewicy wypada półtorej szklanki wody. Soczewicę przepłukać na sicie, wodę zagotować, wsypać, ugotować pod przykryciem aż do rozpadnięcia się na papkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki. Na patelnie wlać 4 łyżki oleju lub oliwy, rozgrzać i podsmażyć warzywa, dodać sól i pieprz. Połączyć w misce soczewicę, warzywa, przyprawy i jajka. Keksówkę wysmarować olejem ułożyć na niej masę i posypać pestkami dyni. Piec około 45 minut w temperaturze 190°.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka