Pasztet z soczewicy z pestkami dyni

Wypróbuj nasz pasztet - idealnie sprawdzi się na kanapki!

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 495 kcal
  • Białko: 24 g
  • Tłuszcze: 21 g
  • Węglowodany: 55 g

Składniki na 4 porcje:

  • 250g czerwonej suchej soczewicy
  • 4 marchewki (320g)
  • 3 jajka
  • Cebula (105g)
  • 5 łyżek oleju lub oliwy (50ml)
  • 2 łyżki pestek dyni (20g)
  • 3 ząbki czosnku (15g)
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • łyżka suszonego majeranku
  • łyżka suszonych pomidorów (przyprawa)
  • pól łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na szklankę soczewicy wypada półtorej szklanki wody. Soczewicę przepłukać na sicie, wodę zagotować, wsypać, ugotować pod przykryciem aż do rozpadnięcia się na papkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do marchewki. Na patelnie wlać 4 łyżki oleju lub oliwy, rozgrzać i podsmażyć warzywa, dodać sól i pieprz. Połączyć w misce soczewicę, warzywa, przyprawy i jajka. Keksówkę wysmarować olejem ułożyć na niej masę i posypać pestkami dyni. Piec około 45 minut w temperaturze 190°.

Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka