Przygotowanie:
Najzdrowsze dodatki do pieczywa to te, które przygotowujemy sami. Domowe pasty do kanapek są idealnym rozwiązaniem, ponieważ nie zawierają konserwantów, robi się je bardzo szybko, a co ważne sami możemy wpływać na ich smak oraz jakość składników. Dziś zachęcam Was do wypróbowania pasty z suszonych pomidorów z pestkami dyni.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia 115 kcal
- Białko 3 g
- Tłuszcze 8,1 g
- Węglowodany 6,3 g
Składniki na 4 porcje:
- 100 g Papryka
- 120 g Suszone pomidory
- 10 g Oliwa z oliwek
- 5 g Czosnek
- 10 g Pestki dyni
- bazylia, pieprz
Przygotowanie: Suszone pomidory zblendować z papryką, czosnkiem i oliwą. Pastę doprawić suszoną bazylią i pieprzem (zamiast oliwy można użyć oleju z pomidorów, ze słoika). Jeśli używasz suszonych pomidorów z paczki (suchych) namocz je minimum 2 godziny przed zblendowaniem.
Do przygotowanej pasty dodaj pestki dyni.
Natalia Pietrzak
dietetyk