Pasta z suszonych pomidorów z pestkami dyni

Pasta z suszonych pomidorów z pestkami dyni

Przygotowanie:

Najzdrowsze dodatki do pieczywa to te, które przygotowujemy sami. Domowe pasty do kanapek są idealnym rozwiązaniem, ponieważ nie zawierają konserwantów, robi się je bardzo szybko, a co ważne sami możemy wpływać na ich smak oraz jakość składników. Dziś zachęcam Was do wypróbowania pasty z suszonych pomidorów z pestkami dyni.



Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia 115 kcal
  • Białko 3 g
  • Tłuszcze 8,1 g
  • Węglowodany 6,3 g

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g Papryka
  • 120 g Suszone pomidory
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 5 g Czosnek
  • 10 g Pestki dyni
  • bazylia, pieprz

Przygotowanie: Suszone pomidory zblendować z papryką, czosnkiem i oliwą. Pastę doprawić suszoną bazylią i pieprzem (zamiast oliwy można użyć oleju z pomidorów, ze słoika). Jeśli używasz suszonych pomidorów z paczki (suchych) namocz je minimum 2 godziny przed zblendowaniem.
Do przygotowanej pasty dodaj pestki dyni.



pasta z suszonych pomidorów



Natalia Pietrzak - Okrągłe

Natalia Pietrzak
dietetyk