Wartość odżywcza:
- Energia: 571 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcze: 33,8 g
- Węglowodany: 51,5 g
Składniki:
- Biała fasola (puszka) – 200g po odsączeniu
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2 łyżki - 20g
- Orzechy nerkowca (lub inne) – garść – 30g
- Czosnek - ząbek
- Szczypiorek – mały pęczek
- Sól, pieprz do smaku
- Woda - ok. 3 łyżki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Przygotowanie:
Fasolę odlej z zalewy, przerzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec dopraw do smaku i dodaj posiekany szczypiorek.
Do przygotowania pasty możesz użyć namoczonej i ugotowanej fasoli lub fasoli konserwowej.