
Warto wprowadzić fasolę do swojego menu. To niepozorne warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości – zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz jest cennym źródłem błonnika. Pasta z fasoli białej idealnie nadaje się do kanapek, do naleśników, do chrupiących zapiekanek i opiekanych bułek. Smakuje świetnie, jest zdrowa, pełna białka i aromatu.
Wartość odżywcza:
- Energia:
571 kcal
- Białko:
20 g
- Tłuszcze:
33,8 g
- Węglowodany:
51,5 g
Składniki:
- Biała fasola (puszka) – 200g po odsączeniu
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2 łyżki - 20g
- Orzechy nerkowca (lub inne) – garść – 30g
- Czosnek - ząbek
- Szczypiorek – mały pęczek
- Sól, pieprz do smaku
- Woda - ok. 3 łyżki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Przygotowanie:
Fasolę odlej z zalewy, przerzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec dopraw do smaku i dodaj posiekany szczypiorek.
Do przygotowania pasty możesz użyć namoczonej i ugotowanej fasoli lub fasoli konserwowej.