Pasta z białej fasoli

Warto wprowadzić fasolę do swojego menu. To niepozorne warzywo ma wiele dobroczynnych właściwości – zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz jest cennym źródłem błonnika. Pasta z fasoli białej idealnie nadaje się do kanapek, do naleśników, do chrupiących zapiekanek i opiekanych bułek. Smakuje świetnie, jest zdrowa, pełna białka i aromatu.

Wartość odżywcza:

  • Energia: 571 kcal
  • Białko: 20 g
  • Tłuszcze: 33,8 g
  • Węglowodany: 51,5 g

Składniki:

  • Biała fasola (puszka) – 200g po odsączeniu
  • Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy - 2 łyżki - 20g
  • Orzechy nerkowca (lub inne) – garść – 30g
  • Czosnek - ząbek
  • Szczypiorek – mały pęczek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Woda - ok. 3 łyżki (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)

Przygotowanie:

Fasolę odlej z zalewy, przerzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec dopraw do smaku i dodaj posiekany szczypiorek.

Do przygotowania pasty możesz użyć namoczonej i ugotowanej fasoli lub fasoli konserwowej.