Owoce pod owsianą kruszonką

Autor: Katarzyna Potykanowicz

Borówka amerykańska to zdecydowanie królowa wśród owoców o barwie fioletowej. Poprawia pracę narządu wzroku, jest źródłem antyoksydantów, zapobiega starzeniu, udoskonala kondycję skóry i paznokci a do tego można ją skonsumować w formie przepysznego deseru.

 

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia:

    206 kcal

  • Białko:

    4,3 g

  • Tłuszcze:

    6,6 g

  • Węglowodany:

    40,3 g

 

Składniki

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 60 g płatków owsianych
  • 10 g erytrytolu
  • 10 g masła

 

Przygotowanie:

Na dnie naczynia wyłożyć borówki (bądź inne owoce sezonowe), Płatki owsiane wymieszać z erytrytolem i masłem dokładnie wymieszać. Posypać borówki. Piec około 20 min w 180 stopniach.

 

Powrót Powrót