Owoce pod owsianą kruszonką

Borówka amerykańska to zdecydowanie królowa wśród owoców o barwie fioletowej. Poprawia pracę narządu wzroku, jest źródłem antyoksydantów, zapobiega starzeniu, udoskonala kondycję skóry i paznokci a do tego można ją skonsumować w formie przepysznego deseru.

Dietetyk online

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 206 kcal
  • Białko: 4,3 g
  • Tłuszcze: 6,6 g
  • Węglowodany: 40,3 g

Składniki

  • 200 g borówek amerykańskich
  • 60 g płatków owsianych
  • 10 g erytrytolu
  • 10 g masła

Przygotowanie:

Na dnie naczynia wyłożyć borówki (bądź inne owoce sezonowe), Płatki owsiane wymieszać z erytrytolem i masłem dokładnie wymieszać. Posypać borówki. Piec około 20 min w 180 stopniach.