Przygotowanie:
Lekki, orzeźwiający koktajl na bazie mleka kokosowego i owoców. Koktajl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu – w sam raz dla zabieganych osób.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- energia 292,5 kcal
- białko 4,3 g
- tłuszcz 17 g
- węglowodany 34,6 g
- błonnik pokarmowy 4,5 g
- witamina A 112,5 µm
- witamina C 31,7 mg
- potas 680,7 mg
- magnez 50 mg
Składniki:
- 100 g Nektarynka (1 szt.)
- 60 g Mleko kokosowe (6 łyżek)
- 50 g Melon miodowy
- 5 g Sok z cytryny lub limonki (1 łyżka)
- 60 g Banan (1/2 szt.)
- 5 g Wiórki kokosowe (1 łyżka)
- 5 g Słupki migdałowe (1 łyżeczka)
- Liście mięty do ozdoby, cynamon
Sposób przygotowania:
Wszystkie owoce umyć. Melona i banana obrać ze skórki. Nektarynkę, melona i banana pokroić na drobne kawałki. Pokrojone owoce przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać sok z cytryny i mleko kokosowe, doprawić cynamonem. Wszystkie składniki razem zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i słupki migdałowe, wymieszać. Przelać do szklanki, udekorować listkami mięty. Smacznego!
Anna Raywer
dietetyk