Wartość odżywcza 1 szt.
- Energia 300 kcal
- Białko 16,8 g
- Tłuszcze 8,3 g
- Węglowodany 37,2 g
Składniki na 5 pizzerinek:
- 250 g mąka orkiszowa pełnoziarnista
- 110 g ciepłej wody
- 100 g polędwica z piersi kurczaka
- 50 g ser Gouda
- 25 g oliwki zielone marynowane
- 25 g szpinak
- 20 g oliwa z oliwek
- 20 g keczup
- 20 g papryka chili (można dodać zwykłą)
- 20 g drożdże piekarskie
- 20 g drożdże piekarskie
- 5 g sól
- 2 g cukier
- przyprawy: zioła toskańskie lub bazylia
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik (200 stopni, bez termoobiegu, góra – dół). W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier, oliwę oraz ciepłą wodę. Ciasto wygnieść. Odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na placek, posmarować keczupem. Na wierzchu ułożyć polędwicę, ser, szpinak, pokrojone oliwki i paprykę chili. Posypać ziołami, Zwinąć w rulon, pokroić na kawałki o szerokości ok 3 cm, lekko je spłaszczyć ręką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.