Orkiszowe pizzerinki

Świetny pomysł na drugie śniadanie do szkoły lub pracy!

Wartość odżywcza 1 szt.

  • Energia 300 kcal
  • Białko 16,8 g
  • Tłuszcze 8,3 g
  • Węglowodany 37,2 g

Składniki na 5 pizzerinek:

  • 250 g mąka orkiszowa pełnoziarnista
  • 110 g ciepłej wody
  • 100 g polędwica z piersi kurczaka
  • 50 g ser Gouda
  • 25 g oliwki zielone marynowane
  • 25 g szpinak
  • 20 g oliwa z oliwek
  • 20 g keczup
  • 20 g papryka chili (można dodać zwykłą)
  • 20 g drożdże piekarskie
  • 20 g drożdże piekarskie
  • 5 g sól
  • 2 g cukier
  • przyprawy: zioła toskańskie lub bazylia

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik (200 stopni, bez termoobiegu, góra – dół). W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól, cukier, oliwę oraz ciepłą wodę. Ciasto wygnieść. Odstawić na 5 min w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na placek, posmarować keczupem. Na wierzchu ułożyć polędwicę, ser, szpinak, pokrojone oliwki i paprykę chili. Posypać ziołami, Zwinąć w rulon, pokroić na kawałki o szerokości ok 3 cm, lekko je spłaszczyć ręką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika na ok. 20-25 min. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.