Orientalna szakszuka

Autor: Aleksandra Pasich

Jajka są źródłem cennych składników odżywczych, dobrze przyswajalnego białka a co najważniejsze po ich zjedzeniu jesteśmy syci na długo. Po dodaniu do nich pomidorów i orientalnych przypraw można wyczarować niezwykły posiłek na co dzień lub specjalnie na romantyczne śniadanie bądź kolację.

 

Wartości odżywcze dla 1 porcji

  • Energia

    399 kcal

  • Białko

    26,1 g

  • Tłuszcze

    28,3 g

  • Węglowodany

    15,5 g

  • Błonnik pokarmowy

    4,8 g

 

Składniki

  • 3 szt. Jaja kurze całe (180g)
  • 400 g Pomidor
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • Czosnek, oregano, chilli, natka pietruszki

 

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojony czosnek. Pomidory włożyć (razem z całym sokiem) na patelnię, doprawić solą, pieprzem, oregano i chili, smażyć przez około 4 minuty. Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć pokrywą i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. Posypać natką pietruszki.

 

Powrót Powrót