Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 569 kcal
- Białko: 39,9 g
- Tłuszcze: 22,7 g
- Węglowodany: 63,5 g
Składniki na 1 porcję:
- Jaja kurze całe (60g - 1 sztuki)
- Mąka orkiszowa pełnoziarnista (25g - 2 łyżki)
- Jabłko (100g - 1 średnie)
- Serek wiejski lekki (100g - ½ opakowanie)
- Granat (100g - ½ sztuki)
- Maliny (100g - 1 garść)
- Masło orzechowe (10 g - 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
W misce łączymy jajko, mąkę, odżywkę białkową, cynamon, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i dolać tyle wody aby uzyskać konsystencje gęstego jogurtu. Następnie masę wylewamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy to momentu ścięcia omletu. Gotowy placek smarujemy serkiem wiejskim, układamy owoce i całość polewamy masłem orzechowym.