Odchudzona pascha wielkanocna

Odchudzona pascha wielkanocna

Przygotowanie:

Dietetyczna wersja tradycyjnej paschy – bez śmietany, jajek, masła i cukru. Deser wykonuje się błyskawicznie, w bardzo prosty sposób. Jest świetną alternatywą dla wysokokalorycznych ciast – zwiera dużo białka i błonnika pokarmowego.



Wartość odżywcza (1 porcja – 100 gram):

  • energia: 214 kcal;
  • białko: 13,8 g;
  • tłuszcze: 5,4 g;
  • węglowodany: 29,4 g;
  • błonnik pokarmowy: 2,1 g

Składniki:

  • Ser twarogowy półtłusty – 1 opakowanie (500 g)
  • Jogurt naturalny – 5 łyżek (125 g)
  • Migdały, płatki – 3 łyżki (30 g)
  • Banan – 1 sztuka (200 g)
  • Daktyle suszone – 10 sztuk (50 g)
  • Rodzynki – 4 łyżki (60 g)
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki (40 g)
  • Miód – 3 łyżki (60 g)
  • Sok z pomarańczy – 2 łyżki (10 g)
  • Wanilia – 1 laska

Sposób przygotowania:


Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić (na ok. 10 minut). Twaróg zmielić 2 lub 3 krotnie. Następnie dodać do niego miód, rozgniecionego banana, sok z pomarańczy i jogurt. Zmiksować całość na gładką masę. Do masy dodać wanilię, płatki migdałów, skórkę pomarańczową, pokrojone daktyle oraz odsączone rodzynki. Wszystkie składniki należy razem wymieszać. Sito o drobnych oczkach (lub miskę), wyłożyć lnianą ściereczką, nałożyć masę. Docisnąć lekko i wyrównać wierzch. Przykryć z góry ściereczką, aby pascha nie wyschła. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, wyłożyć paschę na talerz. Udekorować wg uznania. Smacznego!



Oryginalny przepis pochodzi ze strony DietetykPro



34



Dietetyk_Anna raywer

Anna Raywer
dietetyk