Przygotowanie:
Dietetyczna wersja tradycyjnej paschy – bez śmietany, jajek, masła i cukru. Deser wykonuje się błyskawicznie, w bardzo prosty sposób. Jest świetną alternatywą dla wysokokalorycznych ciast – zwiera dużo białka i błonnika pokarmowego.
Wartość odżywcza (1 porcja – 100 gram):
- energia: 214 kcal;
- białko: 13,8 g;
- tłuszcze: 5,4 g;
- węglowodany: 29,4 g;
- błonnik pokarmowy: 2,1 g
Składniki:
- Ser twarogowy półtłusty – 1 opakowanie (500 g)
- Jogurt naturalny – 5 łyżek (125 g)
- Migdały, płatki – 3 łyżki (30 g)
- Banan – 1 sztuka (200 g)
- Daktyle suszone – 10 sztuk (50 g)
- Rodzynki – 4 łyżki (60 g)
- Kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki (40 g)
- Miód – 3 łyżki (60 g)
- Sok z pomarańczy – 2 łyżki (10 g)
- Wanilia – 1 laska
Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić (na ok. 10 minut). Twaróg zmielić 2 lub 3 krotnie. Następnie dodać do niego miód, rozgniecionego banana, sok z pomarańczy i jogurt. Zmiksować całość na gładką masę. Do masy dodać wanilię, płatki migdałów, skórkę pomarańczową, pokrojone daktyle oraz odsączone rodzynki. Wszystkie składniki należy razem wymieszać. Sito o drobnych oczkach (lub miskę), wyłożyć lnianą ściereczką, nałożyć masę. Docisnąć lekko i wyrównać wierzch. Przykryć z góry ściereczką, aby pascha nie wyschła. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, wyłożyć paschę na talerz. Udekorować wg uznania. Smacznego!
Oryginalny przepis pochodzi ze strony DietetykPro
Anna Raywer
dietetyk