Nutella z awokado

Nutella z awokado

Przygotowanie:

Awokado jest bardzo dobrym źródłem kwasów z rodziny omega-3 i 6, które wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Banan zawiera potas, który reguluję ciśnienie tętnicze krwi, a kakao obniża stężenie cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko cukrzycy i otyłości. Te 3 wyjątkowe produkty znajdziesz w zdrowej wersji nutelli.

Jedna porcja to około 105 kcal, 2 g białka, 12 g węglowodanów i 7 g tłuszczu.

Składniki na 6 porcji nutelli:

  • 1 średniej wielkości awokado / 140g
  • 1 średniej wielkości banan / 120g
  • 1-2 łyżki kakao naturalne ciemne / 10-20g
  • orzechy laskowe / 20g
  • 1 łyżka miodu / 25 g

    Sposób przygotowania:


    Awokado i banana obrać. Następnie owoce razem z kakao zblendować na gładką masę. Orzechy lasowe podprażyć na suchej patelni a następnie posiekać i dodać do masy. Jeżeli taka wersja jest za mało słodka można dodać miód.

    Ola Pasich

    Aleksandra Pasich
    dietetyk