Przygotowanie:
Awokado jest bardzo dobrym źródłem kwasów z rodziny omega-3 i 6, które wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Banan zawiera potas, który reguluję ciśnienie tętnicze krwi, a kakao obniża stężenie cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko cukrzycy i otyłości. Te 3 wyjątkowe produkty znajdziesz w zdrowej wersji nutelli.
Jedna porcja to około 105 kcal, 2 g białka, 12 g węglowodanów i 7 g tłuszczu.
Składniki na 6 porcji nutelli:
Sposób przygotowania:
Awokado i banana obrać. Następnie owoce razem z kakao zblendować na gładką masę. Orzechy lasowe podprażyć na suchej patelni a następnie posiekać i dodać do masy. Jeżeli taka wersja jest za mało słodka można dodać miód.
Aleksandra Pasich
dietetyk