Wartość odżywcza 1 porcji (ok. 150g):
- Energia: 333 kcal
- Białko: 25g
- Tłuszcze: 33g
- Węglowodany: 12g
Składniki na 5 porcji:
- 500 g Polędwiczki z kurczaka
- 1 szkl Mleko 2%
- 1/4 szkl Mąka żytnia
- 1/4 szkl Mąka pszenna
- 1 szt Jajo kurze
- 1½ łyżeczka Słodka papryka w proszku
- ¼ łyżeczka pieprz
- ½ łyżeczka czosnek granulowany
- 2 ½ szkl płatki kukurydziane
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć i osuszyć. Posypać pieprzem i czosnkiem. Płatki rozdrobnić w malakserze. Mleko, mąkę jajko, paprykę i oliwę zmiksować na jednolita masę. Do masy włożyć polędwiczki. Jak mamy czas warto pozostawić je na 1h. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjmować polędwiczki z ciasta i następnie obtaczać w płatkach kukurydzianych. Układać na blasze do pieczenia. Piec ok 25min.
Smacznego 🙂