Przygotowanie:
Babka wielkanocna to jedna z rzeczy, bez której Polacy nie potrafią obejść się na święta.
Ten tradycyjny wypiek zazwyczaj jest bogaty w dużą ilość tłuszczu, ale można tego uniknąć.
Jedna porcja ciasta (1 kawałek – ok 50g) dostarcza ok 184 kalorie, 4,8 g białka, 7,4 g tłuszczu, 24,4 g węglowodanów
- 300 g mąki pszennej
- 3 jaja
- szczypta soli
- 60 g cukru
- 60 ml oleju rzepakowego
- 60 ml śmietany 12%
- 200 ml mleka
- 10 g naturalnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 15 g otrębów orkiszowych
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, olej, aromat, śmietanę oraz proszek do pieczenia, a następnie 3/4 porcji mleka (150 ml).
Całość miksujemy na wysokich obrotach, dodając następnie po jednym jajku wciąż miksując.
Po otrzymaniu jednolitej masy, połowę przelewamy do osobnego naczynia, do którego dodajemy otręby, kakao i resztę mleka – miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Gdy obie masy będą gotowe nalewamy na zmianę jasną i ciemną małymi porcjami do keksówki, którą wcześniej bardzo delikatnie natłuszczamy olejem (przy użyciu pędzelka, by warstwa była naprawdę cienka).
Pieczemy w 180 stopniach 50-60 minut – do “suchego patyczka”
Przepis autorstwa Agaty Gregorowicz, autorki bloga:www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com