Naleśniki gryczane ze zdrową nutellą

Naleśniki gryczane ze zdrową nutellą

Przygotowanie:

Prosto i zdrowo!

Jeżeli szukasz zdrowego i smacznego śniadania, możesz sięgnąć po gryczane naleśniczki z kremem czekoladowym. Danie możesz przygotować niezależnie od pory roku! Będzie idealne dla osób na diecie:

  • bezglutenowej
  • beznabiałowej
  • wegańskiej

    Zawiera produkty, które śmiało możemy zaliczyć do superfoods – naszą rodzimą kaszę gryczaną pełną błonnika i składników mineralnych, oraz awokado, bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe!Średni naleśniczek (ok. 30 g) z kremem to tylko 150 kcal !Składniki:

    Do wykonania naleśników:

  • Kasza gryczana niepalona / 300 g
  • Woda

    Do wykonania kremu:

  • 1 sztuka banana / 120 g
  • 1/2 sztuki awokado / 70 g
  • 1 średnia łyżeczka kakao / 10 gSposób przygotowania: Kaszę gryczaną wystarczy zalać wodą na noc – ilość nie ma znaczenia, ponieważ rano ją odlewamy. Do odsączonej kaszy gryczanej dodać wody – w zależności od tego jaką konsystencje chcemy uzyskać. Miksujemy całość na gładką masę i smażymy na suchej patelni.

    Przygotowując krem wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Pamiętaj, aby awokado było odpowiednio dojrzałe! Miękkie, ale na tyle sprężyste, aby nie zostawały na nim wgniecenia! Dzięki temu awokado da kremowi odpowiednią konsystencję i właściwości zdrowotne, ale nie zdominuje smaku!

    Smacznego! 🙂