Mini kokosowe serniczki na czekoladowym spodzie z malinami

Mini kokosowe serniczki na czekoladowym spodzie z malinami

Przygotowanie:

Świetna alternatywa dla ciasta na blasze. Nie tylko smakują obłędnie, ale także zachwycają wyglądem! Muszą znaleźć się na Twoim Wielkanocnym stole!



Wartość odżywcza na 1 porcję:

  • Energia 168 kcal
  • Białko 5,7 g
  • Tłuszcze 22 g
  • Węglowodany 8 g

Składniki na 12 serniczków:



Spód:

  • 100 g daktyli
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 50g nasion słonecznika
  • Łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao

Masa twarogowa:

  • 250 g twarogu chudego
  • 4 łyżki stałej części mleka kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 jajko

Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą, odstawić. Po upływie 15 min zblendować na gładką masę z płatkami, nasionami. Dodać olej i kakao oraz w razie potrzeby parę łyżek wody pozostałej po moczeniu daktyli. Masą wyłożyć silikonowe foremki do muffinek. Twaróg, mleko kokosowe, ksylitol zmiksować na gładką masę, dodać mąkę, wiórki, proszek. Masę wyłożyć na czekoladowe spody. Piec 30-35 minut w temperaturze 170°C. Po upieczeniu zostawić na kilka minut w wyłączonym piekarniku, po czym uchylić drzwiczki. Po upływie 15 minut wyciągnąć serniczki, zostawić do wystudzenia, udekorować malinami. Przechowywać w lodówce.



unnamed-2



Dietetyk_Marta_Lewicka-01


Marta Lewicka
dietetyk