Przygotowanie:
Ciasto będzie idealne dla osób, które w swojej diecie unikają glutenu. Jeżeli powodem jest celiakia należy również zwrócić uwagę na to, aby wszystkie produkty nie zawierały nawet śladowych ilości glutenu.
Wartość odżywcza dla 50 g (porcja):
- energia: 150 kcal;
- białko: 2,3 g;
- tłuszcze: 10,26 g;
- węglowodany: 11,42 g;
Składniki:
- Mąka jaglana / 200g
- Ksylitol/ cukier puder / 30g
- Masło / 100g
- Jogurt naturalny / 20g
- Jaja kurze całe (1 szt.) / 60g
- Mleko kokosowe / 400g
- Granat / 100g
- Wiórki kokosowe, budyń bez cukru (1 opakowanie), proszek do pieczenia
Sposób przygotowania:
Do naczynia wsypać mąkę, ksylitol, masło (najlepiej pokrojone) i proszek do pieczenia. Rozetrzeć masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jogurt i jajko. Połączyć wszystkie składniki w jednolite ciasto. Uformowane w kulkę ciasto włożyć do lodówki na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Ciasto rozwałkować i wylepić nim wyłożoną papierem formę (przy takiej ilości składników najlepiej do formy 20×30) Spód podziurkować widelcem. Piec przez ok. 18-20. Ugotować budyń w mleku kokosowym z dodatkiem wody: proszek budyniowy rozprowadzić w 100 ml wody. Mleko kokosowe zagotować z dodatkiem drugiej części ksylitolu (ma wyraźnie zabulgotać), dodać rozprowadzony w wodzie proszek, dokładnie i energicznie wymieszać, zagotować. Masą budyniową wyłożyć upieczone ciasto. Ciasto ozdobić wiórkami kokosowymi i owocami.
Źródło inspiracji: Kwestia Smaku
Agnieszka Pompecka
dietetyk