Masło z orzechów włoskich

Dieta stworzona przez dietetyka

Przygotowanie:

Pomył na pożywne śniadanie lub przekąskę,zanim rozpoczniemy sezon na nowalijki.
Szczególnie wart polecenia dzieciom – niejadkom oraz alergikom, nie mogącym spożywać nabiału.

Przepis na 6 porcji/ 1 porcja (łyżka) to 104 kcal

  • 100 g Orzechy włoskie
  • 10 g Oliwa z oliwek
  • 5 g Miód pszczeli
  • Sól

Sposób przyrządzenia

W celu wydobycia aromatu orzechy uprażyć przez kilka minut na gorącej patelni.

  1. Zalać wrzątkiem na ok. 10 min. i przepłukać obficie wodą, aby pozbyć się goryczki.
  2. Odsączone orzechy blendować ok. 5 min., a gdy zamieni a się w gęściejącą masę,
  3. dodać oliwę dla lepszej konsystencji oraz odrobinę soli. Miód dodawać ostrożnie,
    lub pozostać przy wersji wytrawnej.

Polecamy wypróbować inne dostępne orzechy, przy których etap wypłukiwania goryczki można spokojnie ominąć

Smacznego 🙂