Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 489 kcal
- Białko: 15 g
- Tłuszcze: 41 g
- Węglowodany: 20 g
Składniki na 3 porcje:
- 250g Malin
- 250g Mascarpone
- 250g Jogurtu greckiego
- Galaretka malinowa lub truskawkowa
- Galaretka krystaliczna
- 30g Erytrytol
Przygotowanie:
Galaretkę owocową zalać wrzątkiem, zostawić do ostygnięcia. Wlać do naczynia (szklanka lub pucharek) i dodać maliny. Ułożyć w pozycji skośniej. Poczekać aż zastygnie. Na masę zmiksować razem mascarpone, jogurt grecki, erytrytol, ostudzoną galaretkę krystaliczną, dodać do galaretki z malinami. Odstawić do lodówki na 2 dwie godziny. Udekorować owocami.
Przepis autorstwa Eweliny Lewandowskiej, stażystki poradni Mój Dietetyk Poznań.
Opiekun stażu: Agnieszka Pompecka