Przygotowanie:
Składniki:
480 g Ciecierzyca konserwowa
250 g Mak niebieski
100 g Mleko 1,5 % tłuszczu
200 g Woda
200 g Miód pszczeli
50 g Rodzynki
240 g Jaja kurze całe
7 g Bezglutenowy proszek do pieczenia (1.5 łyżeczki)
Mak sparzyć zalewając 1 szklanką wody i gotować ok. 5 minut, aż woda trochę odparuje. Dodać mleko i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Mak wymieszać z miodem i zemleć dwukrotnie. Ciecierzycę utrzeć blenderem lub zmielić w maszynce. Dodać jajka i zmiksować. Dodać mak, rodzynki, proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać na okrągłą blaszkę i piec ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
Ciasto podzielić na 16 kawałków, wówczas:
1 kawałek= 190 kcal.