Przygotowanie:
Jest to bardzo szybkie danie i świetny pomysł na wprowadzenie do naszego menu warzyw strączkowych. Jeśli chcesz przygotować obiad dla całej rodziny a Twoje dzieci podchodzą z dystansem do nowości ogranicz dodatek papryczki chili a sos zmiksuj w blenderze – dzieci nie zorientują się że przemyciłaś tam cieciorkę 🙂
Przepis na 1 porcję, 560kcal
- 100 g Ciecierzyca konserwowa
- 200 g Pomidory z puszki
- 50 g Seler naciowy
- 50 g Marchew
- 50 g Papryka czerwona
- 10 g Oliwa (niepełna łyżka)
- 20 g Cebula
- 5 g Cukier (łyżeczka)
- 70 g Makaron pełnoziarnisty
- Papryczka chili (½ małego strąka), czosnek, natka pietruszki, sok z cytryny
Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać rozdrobniony ząbek czosnku, drobno pokrojone chili oraz pokrojone w słupki marchew, selera i paprykę i smażyć około 5 minut. Dodać pomidory oraz odcedzoną i przepłukaną wodą cieciorkę, przyprawić solą, pieprzem, łyżeczką soku z cytryny i cukrem i dusić ok.10-15minut. W tym czasie ugotować makaron. Warzywa podawać z makaronem, posypać posiekaną natką.