Makaron z borówkami

przepisy od dietetyka

Przygotowanie:

Oto propozycja na przepyszny obiad w upalne dni. Zazwyczaj gdy ciepło doskwiera nie ma się chęci na długie przesiadywanie w kuchni i na ciepłe posiłki. Jednak w ciągu dnia powinno się zjeść coś konkretnego.

Przepis na 1 porcję, ok 530 kcal

  • Makaron razowy 80 g
  • Borówki 100g ( pół szklanki)
  • Jogurt naturalny 120 g (małe opakowanie)
  • Konfitura wiśniowa 15 g (1 łyżka)
  • Miód 10 g (2 płaskie łyżeczki)
  • Płatki migdałów 15g (1 czubata łyżka)

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Borówki rozetrzeć łyżką, kilka pozostawić do dekoracji, wymieszać z jogurtem naturalnym.

Makaron z borówkami

Następnie dodać migdały, uprzednio pokruszone, miód i konfiturę. Wszystko dokładnie wymieszać i ozdobić pozostawionymi migdałami. Można udekorować truskawkami. Smacznego!