Leczo z soczewicą

Wartość odżywcza w jednej porcji 300g:

  • Energia 259,3 kcal
  • Białko 11,4 g
  • Tłuszcze 6,8 g
  • Węglowodany 41,2 g

Składniki

  • 200g soczewicy
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • Cukinia
  • Bakłażan
  • Cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200g przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
  • Przyprawy (bazylia, oregano, papryka ostra, sól, pieprz)

Przygotowanie:

  • Umieść soczewice w wodzie na 8-10 godzin przed gotowaniem. Gotować około 40-50 minut, aż do miękkości.
  • Pokrojone warzywa w kostkę umieścić w dużym garnku. Dodać oliwę, puszkę pomidorów i przyprawy.
  • Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Dodać soczewicę i wymieszać.
  • Podawać gorące.