Wartość odżywcza w jednej porcji 300g:
-
Energia
259,3 kcal
-
Białko
11,4 g
-
Tłuszcze
6,8 g
-
Węglowodany
41,2 g
Składniki
- 200g soczewicy
- 2 papryki
- 2 pomidory
- Cukinia
- Bakłażan
- Cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200g przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów
- Przyprawy (bazylia, oregano, papryka ostra, sól, pieprz)
Przygotowanie:
- Umieść soczewice w wodzie na 8-10 godzin przed gotowaniem. Gotować około 40-50 minut, aż do miękkości.
- Pokrojone warzywa w kostkę umieścić w dużym garnku. Dodać oliwę, puszkę pomidorów i przyprawy.
- Gotować aż wszystkie warzywa zmiękną, od czasu do czasu mieszając. Dodać soczewicę i wymieszać.
- Podawać gorące.
Naszych dietetyków znajdziesz w: