Przygotowanie:
Przepis na 4 porcje, 1 porcja: 490kcal
- 250 g Makaron na lasagnę
- 20 g Oliwa z oliwek (4 łyżeczki)i
- 400 g Pomidory z puszki i
- 600 g Pomidory
- 50 g Cebula
- 10 g Cukier brązowy (1 łyżka)i
- 250 g Pieczarki
- 400 g Bakłażan (2 małe sztuki)i
- 150 g Serek Turek Figura (lub inny chudy twarożek)i
- 60 g Ser żółty tarty
- 20 g Olej lniany lub sojowy (2 łyżki)i
- Sałata strzępiasta
- 2 ząbki czosnku, zioła np. Oregano, zioła prowansalskie, sok z cytryny, musztarda
Przepis
Sos pomidorowy: Świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na łyżeczce oliwy zeszklić cebulkę i czosnek, dodać pomidory świeże i z puszki, przyprawić sos solą, pieprzem, cukrem i oregano, gotować od czasu do czasu mieszając aż sos lekko zgęstnieje.
Sos pieczarkowy: Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, podsmażyć na łyżeczce oliwy, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami, pod koniec gotowania dodać serek, dokładnie wymieszać.
Bakłażany: Pokroić na plastry o grubości 5-7mm, oprószyć solą i lekko obsmażyć z obu stron na wysmarowanej oliwa patelni.
Makaron: W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na minutę wrzucić płaty makaronu, mieszać uważając by makaron się nie posklejał. Makaron odcedzić, przelać zimną wodą i plastry rozłożyć pojedynczo na blacie.
Lasagna: Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dno nałożyć trochę sosu tak żeby przykryć je cienką warstwą. Ułożyć warstwę makaronu. Na makaron nałożyć część sosu pieczarkowego, plastry bakłażana i przykryć kolejna warstwą makaronu. Czynność powtarzać do wyczerpania składników, wierzch powinna stanowić warstwa pomidorowa. Lasagne wstawić do rozgrzanego do 80 stopni piekarnika i zapiekać pod przykryciem 20min. Po tym czasie lasagne posypać tartym serem i zapiekać odkrytą jeszcze 5-10minut.
Sałatę porwać na kawałki, przygotować sos winegret: olej lniany lub sojowy wymieszać z 1/3 łyżeczki musztardy i 2 łyżkami soku z cytryny, dodać ziół prowansalskich. Sosem polać sałatę.
Lasagnę podawać gorącą z sałatą obok.
1 porcja dostarcza 490kcal, 19,5g białka, 18g tłuszczu, 70g węglowodanów.