Kruche ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 374 kcal
  • Białko: 5,2 g
  • Tłuszcze: 11,2 g
  • Błonnik: 3,1 g
  • Węglowodany: 39 g

Składniki na 8 porcji:

  • 275 g Mąka orkiszowa
  • 75 g Mąka ziemniaczana
  • 60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
  • 200 g Masło
  • 30 g Daktyle, suszone
  • 30 g Morele, suszone
  • 450 g Truskawki, mrożone
  • 15 g Wiórki kokosowe
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Daktyle i morele zalać wrzątkiem i przykryć, po kilku minutach odlać nadmiar wody i zblendować. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem, masłem i jajkiem. Dodać zblendowane owoce. 2/3 powstałego ciasta wyłożyć na blaszce (najlepiej sylikonowej), nakłuć w kilku miejscach widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok 15 min. do zarumienienia. Do pozostałej części ciasta dodać wiórki, tak, aby ciasto było bardziej kruche. Następnie na podpieczone ciasto wyłożyć rozmrożone truskawki i przykryć ciastem wymieszanym z wiórkami, krusząc na małe części. Piec kolejne 30 min. aż kruszonka będzie rumiana.