Przygotowanie:
Bataty są to słodkie ziemniaki o pięknym pomarańczowym kolorze. Dzisiaj pełnią główną rolę w kokosowym cieście. Efekt końcowy spektakularny, pyszny i zdrowy! 🙂
Wartość kaloryczna 1 porcji- 390 kcal
Składniki:
Spód:
- 150 g Orzechy (u nas włoskie)
- 150 g Morele suszone
- 80 g Masło
Masa batatowa:
- 1000 g Bataty
- 300 g Mleko kokosowe (jedynie gęsta część)
- 100 g Cukier trzcinowy
- 180 g Jaja kurze całe (3 szt.)
- 60 g Budyń śmietankowy
Posypka:
- 50 g Mieszanka migdałów, orzechów i cynamonu
Sposób przygotowania:
Orzechy i morele zmiksować, następnie dodać roztopione masło. Całość wymieszać i ułożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty obrać i ugotować, następnie wystudzić i zmiksować na gładką masę. W tym czasie żółtka jaj utrzeć na gładką masę z cukrem, dodać mleko, bataty oraz budyń i całość zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywną masę i dodać do ciasta delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 60-70 min. Całość posypać zmiksowanymi orzechami i migdałami oraz cynamonem.