Kokosowe ciasto z batatów

Przygotowanie:

Bataty są to słodkie ziemniaki o pięknym pomarańczowym kolorze. Dzisiaj pełnią główną rolę w kokosowym cieście. Efekt końcowy spektakularny, pyszny i zdrowy! 🙂



Wartość kaloryczna 1 porcji- 390 kcal



Składniki:


Spód:

  • 150 g Orzechy (u nas włoskie)
  • 150 g Morele suszone
  • 80 g Masło

Masa batatowa:

  • 1000 g Bataty
  • 300 g Mleko kokosowe (jedynie gęsta część)
  • 100 g Cukier trzcinowy
  • 180 g Jaja kurze całe (3 szt.)
  • 60 g Budyń śmietankowy

Posypka:

  • 50 g Mieszanka migdałów, orzechów i cynamonu

Sposób przygotowania:


Orzechy i morele zmiksować, następnie dodać roztopione masło. Całość wymieszać i ułożyć na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty obrać i ugotować, następnie wystudzić i zmiksować na gładką masę. W tym czasie żółtka jaj utrzeć na gładką masę z cukrem, dodać mleko, bataty oraz budyń i całość zmiksować. Na koniec ubić białka na sztywną masę i dodać do ciasta delikatnie wymieszać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 60-70 min. Całość posypać zmiksowanymi orzechami i migdałami oraz cynamonem.



20170331_125749



Dietetyk_Justyna Walerowska-Madej

Justyna Walerowska-Madej
dietetyk