Keks otrębowy:

keks otręboiwy, keks zdrowy

Przygotowanie:

Składniki:


180 g Jaja kurze całe (3 szt.)


100 g Otrębów pszennych


50 g Otrębów owsianych


200 g Jogurt naturalny


50 g Dżem owocowy wysokosłodzony (domowej roboty)


25 g Stewi w proszku


8 g Proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)


180 g Mieszanki studenckiej



Do miski wsypać otręby, wbić jajka oraz dodać jogurt. Wszystko wymieszać mikserem. Do masy dodać dżem, stewię, proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na koniec dodać posiekane bakalie, ok. 20g zostawić do dekoracji ciasta. Masę wylać na blaszkę i udekorować resztą bakalii. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.




Ciasto podzielić na 12 kawałków, wówczas:


1 porcja=120 kcal