Przygotowanie:
Daktylowe ciasto z awokado to wyjątkowy przysmak. Jego aksamitna konsystencja daje chwilę przyjemności oraz mnóstwo pozytywnej energii. Jest doskonałym połączeniem wyjątkowego smaku i zdrowej wersji słodkości. Aromatyczny dodatek kawy nada całości intensywny i skoncentrowany posmak. Jestem przekonana, że takie zestawienie pozwoli każdemu na chwilę relaksu, nie tylko w pochmurne dni. Ciasto jest wyjątkowo sycące i świetnie sprawdzi się jako zdrowy deser. Polecam, nie bój się eksperymentować z nowymi składnikami.
Wartość odżywcza w 100 g:
- Energia 310 kcal
- Białko 5,0 g
- Tłuszcze 13,6 g
- Węglowodany 38,6 g
Składniki na 8 porcji:
Ciasto:
- 200 g daktyli
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1,25 szklanki wody
- 60 g oleju kokosowego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 6 łyżek wody
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 małe banany
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżka nasion chia
- maliny do dekoracji
Przygotowanie ciasta: Z daktyli usuwamy pestki i wkładamy do rondelka. Wsypujemy kawę, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ok.10 minut i blendujemy.
Olej kokosowy ucieramy z cukrem, dodajemy zmielone siemię lniane wymieszane z wodą i przygotowaną pastę z daktyli. Mąkę przesiewamy przez sito razem z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy mieszankę do pozostałych składników. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 50-60 minut.
Przygotowanie kremu:
Awokado przekrajamy na pół i wyjmujemy miąższ, który miksujemy z bananem, kakao i nasionami chia. Krem wykładamy na ostudzone ciasto i dekorujemy malinami.
Monika Turniak
dietetyk, psychodietetyk