Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli

Kakaowe muffinki z czerwonej fasoli

Przygotowanie:

Kakaowe muffinki nie tylko dla babeczek 🙂 Fasolowy deser będzie idealny do porannej herbaty czy popołudniowej kawy. Nasiona roślin strączkowych dzięki dużej zawartości błonnika sprawiają, że uczucie sytości po spożytym posiłku pozostaje na dłużej. Możesz być pewien, że po upieczeniu nie poczujesz fasoli ani w smaku ani w zapachu.



Wartość odżywcza 1 porcji (1/4 z przepisu):

  • Energia 182 kcal
  • Białko 11 g
  • Tłuszcze 9 g
  • Węglowodany 14 g

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (240g)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstego jogurtu (na przykład greckiego)
  • 40 g ksylitolu
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 10 g mielonego lnu
  • 10 g kakao

Przygotowanie: Fasolę odsączyć z zalewy, opłukać i osuszyć. Do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać fasolę i całość zmiksować na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki (poza orzechami) i ponownie zmiksować. Orzechy posiekać i wymieszać z przygotowanym ciastem. Ciasto przelewać do silikonowych foremek zapełniając je do około 2/3 ich wysokości. Przygotowane muffinki piec w 170 stopniach przez około 40 minut.



muffinki z fasoli Anna Hajost



Dietetyk_Anna Hajost-01

Anna Hajost
dietetyk