Jaglanka z wiśniami

Propozycja na szybkie i smaczne śniadanie. Kwaśne wiśnie idealnie komponują się z jaglanką i orzechami.

dieta i zdrowie

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 486 kcal
  • Białko: 25,4g
  • Tłuszcze: 18,2 g
  • Węglowodany: 59 g

Składniki na 1 porcję:

  • Napój migdałowy (250 g - 1 szklanka)
  • Płatki jaglane (40 g - 4 łyżki)
  • Skyr naturalny (150 g - 1 opakowanie)
  • Wiśnie (100 g - 1 duża garść)
  • Orzechy włoskie (10 g - 2 -4 kawałki)
  • Masło orzechowe (10 g - 1 łyżeczka)

Przygotowanie:

W misce łączymy jajko, mąkę, odżywkę białkową, cynamon, szczyptę soli oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i dolać tyle wody aby uzyskać konsystencje gęstego jogurtu. Następnie masę wylewamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy to momentu ścięcia omletu. Gotowy placek smarujemy serkiem wiejskim, układamy owoce i całość polewamy masłem orzechowym.