Imbirowy kompot z gruszek na przeziębienie

Imbirowy kompot z gruszek

Przygotowanie:

Imbir ma właściwości rozgrzewające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Nic więc dziwnego że ten rozgrzewający kompot poleciła nam nasza lekarka rodzinna na przeziębienie. Należy go ugotować, wypić bardzo ciepły i wskoczyć pod pierzynę 🙂

Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 113kcal

  • 1 kg gruszek
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
  • 8 goździków

Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć i każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół. Gruszki posypać cukrem, zalać wodą i zacząć gotować. Dodać drobno posiekany imbir oraz goździki i gotować kompot około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać miód. Kompot podawać ciepły.