Przygotowanie:
Imbir ma właściwości rozgrzewające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Nic więc dziwnego że ten rozgrzewający kompot poleciła nam nasza lekarka rodzinna na przeziębienie. Należy go ugotować, wypić bardzo ciepły i wskoczyć pod pierzynę 🙂
Przepis na 6 porcji, 1 porcja: 113kcal
- 1 kg gruszek
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 płaskie łyżki miodu
- kawałek świeżego imbiru (około 2 cm)
- 8 goździków
Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki, wydrążyć i każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół. Gruszki posypać cukrem, zalać wodą i zacząć gotować. Dodać drobno posiekany imbir oraz goździki i gotować kompot około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać miód. Kompot podawać ciepły.